torek, 26. januar 2010

še nekaj malenkosti

Plastično stekleničko za hranjenje dojenčka, ki je postala motna, napolnite s segretim kisom in jo pustite stati dvajset minut. Nato stekleničko dobro izperite.

Polito olje po tleh lahko očitimo z soljo. Madež čimprej posujte z veliko soli. Ko je sol vpila olje, jo odstranite s časopisnim papirjem. Umijte tla - in to je vse.

Okna lahko operemo z mlačno vodo in nekaj kisa in z navadno krpo za pranje posodo operemo. Pobrišeno z papirnato brisačo. Okna bodo sijoča, na njih pa se bo zbiralo manj prahu.

Uporabljajte prave pripomočke

Bombažne plenice so enkratne za veliko večino del, vendar pa nekatere naloge zahtevajo specialista. Poskusite vlažno gobico za hitro odstranjevanje dlake hišnih ljubljencev, z prevlek na pohištvu in blazin. Suha goba izbriše umazanijo iz zvočnih plošč. Nosite bombažne rokavice in očistite mini umazanije ročno

Lak za nohte

Madeža ne odstranjujemo z odstranjevalcem laka za nohte, ker bo poškodoval lak in les. Poskusimo z blažjimi mineralnimi topili ali razredčimo aceton z vodo. Ne nanašamo topil direktno na madež, temveč z njimi prepojimo mehko krpico in z njo očistimo madež. če lak lesa bazira na oljih, na koncu mesto očistimo z lanenim oljem.

Polito črnilo

če se črnilo polije po nevoskanem, nelakiranem ali poškodovanem lesu, se ponavadi vpije zelo globoko in ga je skoraj nemogoče odstraniti. Tukaj je nekaj predlogov kako se spopasti s tako nadlogo.




Madež takoj popivnamo, še preden se lahko vpije. Očistimo površino z voskom, kremo ali vlažno krpo. Ne drgnemo in ne obračamo krpe, da preprečimo razmazanje madeža. če se madež le ustali, ga očistimo s kremenčevim peskom in oljem kot pri alkoholnih madežih.



če je madež še vedno prisoten, s kapalko ali stekleno cevko dodamo raztopino oksalne kisline (2 žlici oksalne kisline na 0,5L vode). Pustimo raztopino na madežu nekaj minut in nato speremo z vodo. Raztopina oksalne kisline je belilo (kot varekina) in potrebuje čas da deluje.



Ker je oksalna kislina belilo, lahko malo pobledi naravno barvo lesa. Belilo bo delovalo bolje, če predhodno mesto madeža malo pobrusimo. Oksalna kislina je strupena, zato smo pazljivi pri ravnanju z njo in upoštevamo navodila na embalaži.

Mastni madeži

Mastni madeži




Mastni madeži so med najtežjimi kar se odstranjevanja tiče. Mast se dobro vpija v les in jo je skoraj nemogoče odstraniti. V večini primerov je potrebno ponovno lakiranje. če madež ni preveč globok, sta tukaj dve metodi za odstranjevanje.



1. metoda: postavimo mehak, močno vpojni papir na madež in polikajmo s toplim likalnikom; proces ponavljamo dokler madež ne izgine. Z likalnikom bodimo previdni, saj lahko poškodujemo lak in les.



2. metoda: odstranjevalci madežev, mineralna razredčila (alkoholi).



POZOR! Odstranjevalci madežev in razredčila so zelo vnetljivi zato pazimo, da bo prostor dobro prezračevan. Ne uporabljamo jih blizu ognja ali iskrenja. Ne kadimo. Razredčila in nekateri odstranjevalci madežev lahko poškodujejo lak ali les zato njihovo učinkovanje prej preverimo na skritem delu pohištva.



Nanesimo odstranjevalec ali mineralno razredčilo na madež in čez položimo vpojno krpo, žagovino ali karkoli kar bo vpilo madež, ko odstranjevalec konča z delom; postopek ponavljamo dokler madež ne izgine.



Mineralna razredčila bodo odstranila večino lakov in voskov, zato je površino potrebno ponovno prelakirati.

Alkoholni madeži

Kolikokrat se vam je že zgodilo da se vam je med zabavo doma po najljubši čajni mizici razlila pijača malce preveselega prijatelja, da ste medtem, ko ste zamujali na kakšno prireditev ali druženje ponesreči prevrnili stekleničko parfuma po vaši kozmetični mizici, ali da ste, ko ste redi noči poskušali poiskati razpršilo proti komarjem, le to končalo na nočni omarici namesto na zoprnih krvosesihč Vse to ponavadi pusti boleč spomin v obliki alkoholnega madeža na kosu pohištva, tukaj je nekaj nasvetov in rešitev ki bodo posledice neljubih dogodkov nekoliko zmanjšale.




Prvo pravilo v odstranjevanju alkoholnih madežev je hitro ukrepanje, saj alkohol raztaplja večino lakov in premazov za les, kar ponavadi vodi v neprivlačen nov odtenek pohištva. Polito mesto hitro obrišemo s krpo in manjšo količino polirnega sredstva. če obojega nimamo pri roki (in če ni preveč tekočine), podrgnemo z dlanjo in kasneje s prej opisanim postopkom zaključimo čiščenje. Koža vpije precej alkohola kar ublaži madež. Mogoče bo roka potem malo dišala po alkoholu, a še vedno je umivanje rok vredno rešitve lepega kosa pohištva.



če vam madeža ni uspelo odstraniti hitro ali če ste odkrili kakšnega starega, je dobro sredstvo zmes (goste paste) finega kremenčevega peska ali pecilne sode (soda bikarbona) ali cigaretnega pepela z mineralnim oljem, limoninim oljem ali lanenim oljem. S pasto naneseno na krpo narahlo drgnemo v smeri letnic lesa in potem obrišemo s čistim lanenim oljem. Na koncu s suho krpo dobro zdrgnemo v smeri letnic.



Pri drgnjenju s "pasto" pazizimo, da ne poškodujete lesa. Tako čiščenje bo delovalo, če alkohol ni pregloboko poškodoval lesa.

Večnamensko čistilo in pečica

Večnamensko čistilo lahko sestavite s treh litrov vode in polovico skodelice boraksa ali kisa. S to mešanico lahko očistite celotno hišo. Kis in sodo bikarbono za vodni kamen smo že omenili. Če je vaša pečica umazana, jo posujte s sodo bikarbono, jo z razpršilcem navlažite z vodo in pustite delovati več ur, lahko tudi čez noč. Zjutraj z vlažno krpo odstranite umazanijo.

Okna, tla in površine

Ko boste naslednjič čistili tla jih očistite z vedrom vode, ki ji dodate ¼ skodelice belega kisa. Tla boste hkrati dezinficirali. Za okna v prazno razpršilko vlijte polovico vode in polovico belega kisa, v mešanico lahko dodate žlico limoninega soka. Mešanica je popolnoma enakovredna čistilom iz trgovine, samo precej manj strupena. Lesene površine lahko zloščite z naslednjo mešanico: dvema skodelicama tople vode primešajte pol skodelice belega kisa in četrt skodelice olivnega olja za sijaj (če ne marate previsokega sijaja, zmanjšajte količino olja).

Odmašite odtoke, razkužite WC

Prva pomoč se skriva v sodi bikarboni in belem kisu (lahko uporabite tudi tistega za vlaganje, ki je še močnejši). V cevi najprej natresite ½ skodelice sode bikarbone, nato pa jo zalijte z enako količino kisa. Pri opravilu bodite le pazljivi, ker se mešanica peni, zato ni odveč zaščititi oči. Prav tako lahko enako mešanico uporabite za toaletno školjko. Potresite s sodo bikarbono, zalijte s kisom in umazanijo odstranite s krtačo. Točno to čistilo tudi zelo dobro odstranjuje vodni kamen. Če je kamen res trdovraten, v mešanico potopite krpe in jih položite na najbolj umazana mesta. Zjutraj boste samo še očistili z vlažno krpo.

Če bi resnično radi vedeli, kaj se skriva v vaših čistilih, je najbolje, da jih naredite sami

Nikakor ne gre za zapletene postopke, ampak za naravne sestavine, ki so jih poznale naše babice. Kis, soda bikarbona, limona, boraks (se navadno dobi v trgovinah z orodjem in lekarnah) in kanec olivnega olja. Te sestavine so ključ do neškodljivo čistega doma, kjer ne bo prav nobene bojazni, kje se igrajo otroci in koliko spiranja je potrebno, da lahko spet uporabljamo določeno posodo. No, in tudi vaša pljuča in vaša koža bosta nadvse hvaležni za ekološki šok.

Čistila za tla

VSESTRANSKO ČISTILO ZA TLA Sestavine: - 100ml ali ½ skodelice belega kisa - 4 litre vroče vode Premešajmo. Uporabimo na lesenih tleh, l...