petek, 4. junij 2010

Čiščenje pohištva

Prah je naša vsakdanja nadloga. Kako zelo prašen pa je prostor, opazimo navadno šele tedaj, ko posije sonce v naše stanovanje. Nekateri ljudje, predvsem astmatiki, pa so nanj še posebej občutljivi. V stanovanju bo več prahu, če imamo v njem preproge, volnene ali sintetične talne obloge od stene do stene, zavese, oblazinjeno pohištvo itd. in če tega redno ne čistimo. Pri čiščenju pohištva moramo vedeti, ali je lakirano ali ne.

Ekološki nasveti

Pri temeljitem čiščenju pohištva uporabljamo gobice in mehke krpe (lahko tudi bombažne ali volnene stare majice, flanelaste rjuhe itd.) in čim manj čistilnih sredstev. Največkrat zadošča že čista mlačna voda. Čistilo uporabljamo samo takrat, kadar naletimo na kakšno zares trdovratno in zastarano umazanijo.
Okolju prijazno čistilo oziroma loščilo za vse vrste pohištva si lahko naredimo sami enakega razmerja med sončničnim in olivnim oljem, ki mu dodamo malo kisa ali limoninega soka.
Včasih so les čistili tudi s pivom (predvsem mahagonij in hrastovino) ali čebeljim voskom. Potem so ga z mehko suho krpo zdrgnili do sijaja.
Z lakiranega pohištva odstranjujemo prah z mehko ovlaženo krpo. Če bi to počeli s suho krpo, bi ga z njo le dvigovali v zrak in čez uro ali dve bi, čeprav smo ga dolgo odstranjevali, ponovno »sedel« na policah.
Netrdovratne madeže odstranimo tako, da jih podrgnemo z vlažno krpo, ki smo jo prej namočili v raztopino sode bikarbone.
V trdovratne madeže vtremo zobno pasto in drgnemo. Potem s krpo, namočeno v vodo, zbrišemo do čistega.
Mastne sledove s pohištva odstranimo s krpo iz jelenove kože, ki smo jo oželi v mešanici kisa in vode.
Pri kuhanju ne uporabljajmo lupin limon, pomaranč ali mandarin, saj so ti sadeži zelo obremenjeni s pesticidi.
Če se po leseni nelakirani mizi, ki ni zavarovana s polivinilastim prtom ali steklom, polije voda, mineralna voda ali sok, mokroto takoj obrišimo, sicer se na politem mestu lahko naredi bel madež.
Če pa polijemo tako površino z alkoholno pijačo, ki bi lahko razmastila les in zato pustila trajni svetel madež, mokroto zbrišemo in površino namažemo s tanko plastjo navadne kreme za roke ali obraz. Potem zdrgnemo še s čisto in mehko krpo.
Čistilnih razpršil in loščil za pohištvo ne uporabljamo, sploh pa ne v spalnicah in dnevnih sobah, kjer preživimo večino dneva ali noči. Noben lesk ne odtehta s kemikalijami odišavljenega zraka, ki nas in naravo zastruplja počasi in zanesljivo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Čistila za tla

VSESTRANSKO ČISTILO ZA TLA Sestavine: - 100ml ali ½ skodelice belega kisa - 4 litre vroče vode Premešajmo. Uporabimo na lesenih tleh, l...