torek, 26. januar 2010

Mastni madeži

Mastni madeži




Mastni madeži so med najtežjimi kar se odstranjevanja tiče. Mast se dobro vpija v les in jo je skoraj nemogoče odstraniti. V večini primerov je potrebno ponovno lakiranje. če madež ni preveč globok, sta tukaj dve metodi za odstranjevanje.



1. metoda: postavimo mehak, močno vpojni papir na madež in polikajmo s toplim likalnikom; proces ponavljamo dokler madež ne izgine. Z likalnikom bodimo previdni, saj lahko poškodujemo lak in les.



2. metoda: odstranjevalci madežev, mineralna razredčila (alkoholi).



POZOR! Odstranjevalci madežev in razredčila so zelo vnetljivi zato pazimo, da bo prostor dobro prezračevan. Ne uporabljamo jih blizu ognja ali iskrenja. Ne kadimo. Razredčila in nekateri odstranjevalci madežev lahko poškodujejo lak ali les zato njihovo učinkovanje prej preverimo na skritem delu pohištva.



Nanesimo odstranjevalec ali mineralno razredčilo na madež in čez položimo vpojno krpo, žagovino ali karkoli kar bo vpilo madež, ko odstranjevalec konča z delom; postopek ponavljamo dokler madež ne izgine.



Mineralna razredčila bodo odstranila večino lakov in voskov, zato je površino potrebno ponovno prelakirati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Čistila za tla

VSESTRANSKO ČISTILO ZA TLA Sestavine: - 100ml ali ½ skodelice belega kisa - 4 litre vroče vode Premešajmo. Uporabimo na lesenih tleh, l...