petek, 4. junij 2010

Čiščenje oken

Preden pričnemo s čiščenjem, zmeraj kritično poglejmo, ali je okna sploh že potrebno umiti, kajti pri današnjem onesnaženem zraka so tako hitro umazana, da bi jih morali čistiti kar vsak teden.

Ekološki nasveti

Grobo umazanijo s šip odstranimo z gobo ali s krpo, ki vsrka veliko vode. Potem vodo zamenjamo in šipe obrišemo do čistega z zmečkanim časopisnim papirjem, jelenovo kožo ali gumijastim nastavkom z ročajem (takšnim, ki ga imamo tudi za čiščenje avtomobilskih šip).
Za čiščenje okenskih stekel uporabljajmo vročo vodo in običajno čistilo (lahko tudi takšno za pomivanje posode), ki smo mu dodali nekaj alkohola ali kisa. Tako čistimo tudi ogledala.
Iztrebke žuželk z oken in okenskih okvirov odstranimo s topim nožem. Pomagamo si tudi z grobo mokro gobo, ki smo jo pomočili v mešanico mrzlega posnetega mleka ter vode.
Če postanejo stekla, vstavljena v pohištvo, zelo umazana, jih brišemo z vato, ki smo jo namočili v alkohol. To delamo toliko časa, dokler vata ni čista. Potem šipo obrišemo z mehko krpo do suhega.
Če se le da, za čiščenje oken ne uporabljajmo kupljenih razpršil na potisni plin, da ne vdihavamo po nepotrebnem strupenih hlapov v njih.
Veliko gospodinjstev ima že čistilec na paro ali tako imenovano »micko«, ki je ekološko neoporečna, saj čisti s toploto in paro.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Čistila za tla

VSESTRANSKO ČISTILO ZA TLA Sestavine: - 100ml ali ½ skodelice belega kisa - 4 litre vroče vode Premešajmo. Uporabimo na lesenih tleh, l...